20 November 2006

Mardilaat

Eelmisel nädalal oli Saku Suurhallis Mardilaat. Mina käisin seal lausa kahel päeval. Esimesel päeval (neljapäeval) sain teha kiirtiiru enam-vähem kõigi lettide ümber. Nägin palju "tuttavaid" eelnevatelt laatadelt. Tuttavad jutumärkides, sest need tuttavad on müüjad, kellelt ma midagi ostnud olen või on nad lihtsalt mingil põhjusel meelde jäänud. Korraks ajasin juttu ka oma märgviltimise õpetajaga Liina Veskimägi-Ilistega. Küsisin nõu, kuidas tagant lahtise kannaga susse teha. Sain nipi teada ;) Eemalt nägin ka oma lapikursuse õpetajat Marja Matiisenit. Neljapäeval aga juttu ajama ei jõudnudki. Neljapäeval sain igal juhul ülipositiivse elamuse kogu sellest laadast ja sellest õhkkonnast. Laupäeval võtsin siis omale pikemalt aega. Võtsin meelega vähe sularaha kaasa, et mitte pankrotis lõpetada. Kõigepealt tegin ära ostud, milleks sinna läksin: paar tokki lõnga kahekordsete kinnaste jaoks, mõned heegelnõelad, ühe jõulukingi, sobivat tooni villa ja kõige kirjumat heiet nõelviltimise kursuse jaoks. Ja siis nagu kogemata ja meelega sattusid kotti ka heegelniidid värviüleminukutega, mõned pakid pärleid, veelkord jäid ette Liisu lõngad, siis veel Jõgeva värviüleminekutega villast lõnga ning valget heiet, ostsin ära ka esimese eesti keelse raamatu viltimise kohta. Sattusin ka nägema nõelviltimist. Ma kahtlustan, et see oli mu neljapäevase kursuse õpetaja Maaja Kalle. :) Nad meisterdasid seal päkapikke, pallikesi jne. Läksin koju ja proovisin ka. Tuli välja küll! Ma olen ikka nii andekas :) Laupäeval ajasin natuke juttu ka Marja Matiiseniga. Vaatasin seal erinevaid raamatuid ja tema tööde pilte. Kurvastusega pidin talle mainima, et ma pole ikka veel valmis saanud oma lapitekki, mis isegi enne kursust veel pooleli oli. Lihtsalt ei tule vaimu peale. Ja natuke on asi selles ka, et peale kursusel käimist vaatan ma seda tekki kui hullu tööd. Ma oleks selle kõik palju lihtsamalt tehtud saanud. Selline suur ajaraisk. Aga eks ma ta ükskorda valmis ka teen :) Ja päris ilma lapitööta ma ju pole olnud. Vahepeal olen teinud raamatukaasi ja beebipallikesi, beebiteki. Lihtsalt praegu on nii palju muid asju, mida tahaks proovida teha. Maailmas on nii palju erinevaid käsitööliike ja tehnikaid. Loomulikult kõiki ma proovida ei jõua, aga teeks nii palju kui jaksan ja võimalik :) Praegune suur lemmik on igal juhul viltimine. Minu jaoks on võlu selles, et asi saab suht kiirelt valmis ja ei ole vaja midagi õmmelda, ühendada jne. Asi valmib ühes tükis ja on enam-vähem kohe valmis ka. Ei mingit hilisemat susserdamist :) Laat oli ülitore ja kindlasti lähen sinna ka järgmisel aastal kui vähegi võimalik. Sain sealt palju ideid ja positiivset energiat. Nagu päikesekiir selles pimedas ja koledas aastaajas :) Tunnen, et aku on täis laetud ja jaksan kohe palju rohkem ja kiiremini jne :)

17 November 2006

Märgvilditud suss-saapad

TÖÖVAHENDID: pesuseep (või lasteseep-seda kasutasin mina ka) papitükk käärid pliiats, paber käterätik (köögirätik) švamm või lapp - seebivee ära pühkimiseks villast lõnga, heiet - kaunistamiseks kilekott Ühele paarile saabastele kulub u. 300g villa (nii mulle poest öeldi ja nii tegin ka mina). Lõike tegemist vaata SIIT. Lõikeks sobib hästi kastipapp. Vaata mõni selline tükk, millele ei ole midagi peale trükitud. Trükivärvid võivad värvi anda. Enne kui hakkad tegema, pane valmis soojavee kauss ja pane seep sinna likku. Villa ära kunagi lõika kääridega, vaid rebi. Tee 2 kuhja, ühele ja teisele poole pappi. Ühele poolele pane 4-5 kihti. Villa hunnik peaks olema u. 5cm lõikest suurem. Villakihid peavad olema risti. Tõsta hunnik üles ja vaata läbi valguse, et ei oleks õhukesi auke. Kui on, kata need kohad villaga. Tõsta seebivett papile ja keera vill papi peale. Soe seebivesi on nagu liim. Soe vesi avab mingisugused poorid ja hõõrudes jääb vill papile. Tõsta lauale teine villahunnik, pane sinna peale esimene pool, keeratud pool allapoole. Kui teine pool on sama moodi peale keeratud, keera töö teist pidi, nii et viimati keeratud pool jääb laua poole. Tõsta tööle vett ja rohkesti seepi (seep on nagu liim). Töö peab olema märg. Hakka peopesadega hõõruma ringjate liigutustega sissepoole. Algul õrnalt, et ei tekiks volte. Hiljem tugevamini. Kui villa hakkab kortsu minema, siis tõsta tööle rohkem vett ja seepi ning hõõru ettevaatlikult. Hõõru (vildi) üks pool valmis (kui villa näppida, siis ei teki enam eraldi kiude), keera teine külg ning vildi. Kui mõlemad pooled on valmis, lõika lõige pooleks keskelt. Eemalda papp (lõige). Vormi kätega hõõrudes küljed siledaks, et ei oleks enam küljejooni. Võid ka kõvasti sikutada ja venitada. Kui vill on seestpoolt (papi küljest) jäänud veel natukene lahtiseks, hõõru saabast seest sama moodi nagu väljastki. Võta vett ja seepi ning hõõru. Kui saabas hakkab juba võtma saapa nägu, siis tuleb seda veel vanutada, et saavutada soovitud suurus. Selleks võta üks köögikäterätt, laota see lauale. Pane selle peale üks saabas, rulli koos linaga kokku ning rulli edasi-tagasi (u. 20 korda). Rulli rätik lahti ning keera saabas teist pidi ning korda sama protseduuri. Siis keera saapale teine külg ning rulli uuesti. Seda tee kuni saabas on parajas suuruses. Pikkupidi ja ristipidi, ühelt poolt ja teiselt poolt. Lõpuks tuleb veel seebivesi välja loputada. Selleks loputa saapaid vaheldumisi kuumas ja külmas vees. Viimasesse loputusvette võid lisada ka pesuloputusvedelikku. Vääna liigne vesi välja ning vormi saapad nii nagu soovid (pane kilekott jalga ja vormi jala kuju). Et kiirendada kuivamisprotsessi, võid saapad ka tsentrifuugist läbi lasta. Minul kuivasid muidu saapad 5 päeva radika ääres. Järgmine kord lasen kindlasti tsentrifuugist läbi. Minu saapad on veel viimistlemata, aga neid ma ei näita ka enne kui peale jõule, sest need on jõulukingiks mõeldud ja iial ei või teada, kes kuhu satub oma surfamisega :) Head meisterdamist!

13 November 2006

Tihe nädalavahetus

Nädalavahetus möödus viltimise lainel. Reedel tegin lõikeid ja laupäev-pühapäev möödus villa hõõrudes. Valmis sain õe koti ja ühed suss-saapakesed. Mõlemad asjad veel kuivavad, kui see möödas, teen viimistluse. Plaanisin teha pühapäeval kaks paari papusid, aga laud, millel ma vildin, on nii madal, et mu selg väsib seal nii ära ja hakkas lõpuks nii valutama, et ei jaksanud enam. Eks see tuleb siis järgmisel nädalavahetusel ette võtta. Kui ma kunagi oma töötoa saan, siis sinna tuleb kindlasti üks kõrgem laud, millel püstjala töid teha nagu viltimine ja osad õmblustööd (lõike mahavõtmised ja riidest välja lõikamised). Praegu olen ikka nii hädas oma seljaga. Ei ole normaalse kõrgusega lauda. Viimaks on ka ehitusel märgata argengut. Isa käis nädalavahetusel siin ja ladus korstent. See on nii ilus :) Kahe päevaga tegi ta kaks täismehe pikkust ja natuke üle pea ka. Ma ei mäletagi, mitu meetrit ta nüüd jõudis, aga edasi saab ta teha alles siis, kui karkass ka püsti on. Pole lihtsalt midagi, millele tellinguid ehitada enne. Ja millal ükskord karkassi ehitatakse, teab ainult jumal taevas. Mehed pidid juba kaks nädalat tagasi tulema, aga keda ei ole, on ehitusmehed. Mis parata. Ehk nad ikka tulevad veel enne lund ja külmasid. Kohe üldse ei tahaks, et ehitus mitmeks kuuks (talveks) seisma jääks :(

07 November 2006

Mõnus on olla

Ei tea, millest, aga mõnus on olla :) Nädalavahetusel käisin oma villavarusid täiendamas. Plaan õele jõuluks käekott teha ja siis mõned sussid. Manni blogis on hästi armas vilditud kott. Hästi jõulune ja ilus minu meelest. Õele tahaks ka midagi taolist, aga natuke argisemat. Tükk aega jahtisin uut Käsitöö numbrit. Käisin mitu päeva Kristiine keskuses ja mujal poodides, aga pidin ikka pettunult ja tühjade kätega koju minema. Nädalavahetusel siis viimaks sain ka ajakirja kätte. Meeldiv uudis on see, et järgmisest aastast hakkab see ilmuma 4 korda aastas. Väga vahva minu meelest. Siis on ajakiri rohkem hooajalisem ja rohkem ideid ja juhiseid, mida saab järele teha eesti keeles. Päris mitu asja on jäänud tegemata, sest keelest ei saa aru. Minu jaoks on uues ajakirjas nii palju huvitavaid ideid, mida tahaks järele teha. Üks huvitav asi on kootud lips. Mul ei olnudki äiakandidaadile head jõulukinki välja mõeldud ;) Jõulukinkidest rääkides, vihjasin eile ämmakandidaadile, et mulle võib mõne käsitööajakirja aastatellimuse kinkida. Ta oli selle vihje üle väga rõõmus ja kurtis mulle, et ta juba mitu aastat on omale jõuluks nõelapatja tahtnud, aga keegi ei kingi talle. Ma siis mõtlesin ja ütlesin, et ärgu siis palju enam kuulutagu seda, et äkki mul õnnestub parandada seda olukorda. Ühe õhtuga kaks kingimuret lahendatud nagu niuhti! Nüüd on veel see pisiasi, et need tuleb valmis ka teha. Egas midagi. Täna õhtul lähen veel juuksurisse ja peale seda saan end mõnusalt diivanile kerida ja jõulukinke edasi meisterdada.

02 November 2006

Minu iiri nimi :)

Leidsin kuskil blogist testi, mis on su iiri nimi. Olen suur iiri muusika fänn ja tantsin ka iiri tantsu (õigemini tantsisin, sest treeninguid moment ei toimu) ja seega tahtsin ka kohe teada, kuidas mu iiri nimi sis kõlab :)
Your Irish Name Is...
Juverna O'Carroll
Juverna ei ole minu nimevalikus küll esimestel kohtadel, aga tore teada ikka :)
Related Posts with Thumbnails